Sremski Karlovci





SREMSKI KARLOVCI



Sremski Karlovci (nem. Karlowitz, Carlowitz, mađ. Karlóca, tur. Karlofça) je gradsko naselje u opštini Sremski Karlovci u Južnobačkom okrugu, ali pripadaju istorijskoj oblasti Srem, čiji naziv stoji i u imenu naselja. 
Sremski Karlovci se nalaze na desnoj obali reke Dunav, 6 km od Novog Sada i 4 km od Petrovaradina na starom putu prema Beogradu. 
Prema popisu iz 2002. bilo je 8.839 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 7.534 stanovnika). 
Sremski Karlovci su jedino naselje u opštini Sremski Karlovci.



  

Pravoslavna Crkva u Sremskim Karlovcima

Sremski Karlovci su sačuvali izvestan broj važnih građevina iz 18. veka.
Od crkava, ističu se Kapela mira i katolička crkva Svetog Trojstva koja se prvi put spominje 1735. Crkva uvođenja u hram presvete Bogorodice iz 1746, sadrži barokni ikonostas koji je slikao Dimitrije Bačević, jedan od najpoznatijih slikara iz Sremskih Karlovaca. Saborna crkva Svetog Nikole izgrađena je 1758. u stilu tipične barokne arhitekture; njen ikonostas je naslikao Teodor Kračun, a posle njegove smrti dovršio ga je Jakov Orfelin.





Karlovačka gimnazija

Karlovačka gimnazija je izgrađena krajem 18. veka i poseduje bogatu biblioteku sa oko 18.000 knjiga.

Ovo je najstarija školska biblioteka u Srbiji. Pravoslavna bogoslovija u Sremskim Karlovcima je počela sa radom 1. februara 1794, a osnovao ju je mitropolit Stevan Stratimirović. 
 
Jedna od glavnih znamenitosti Sremskih Karlovaca je fontana četiri lava iz 1799. sagrađena da bi obeležila izgradnju prvog sistema kanalizacije u gradu.


Palata Ilion

"Četiri Lava"
 Iz 19. veka potiče Gradska većnica (1808—1811), izgrađena u stilu neoklasične arhitekture.

Zgrada Patrijaršije (1892—1894) nastala je po nacrtima arhitekte Vladimira Nikolića; njen stil je mešavina barokne i neorenesansne arhitekture

Arhitektonska zdanja s početka 20. veka su takođe projektovana u stilu neoklasike.






Najznačajnija građevina iz ovog doba je karlovački Stefaneum iz 1903. Tu se danas nalazi Institut srpskog naroda i dijaspore.





“Karlovačka berba grožđa”

Manifestacija “Karlovačka berba grožđa” je nastala iz tradicionalne običajno–narodne svečanosti kojom se obeležavao početak berbe grožđa. Ova manifestacija je obnovljena 1992. godine, i od tada se održava svake godine poslednjeg vikenda septembra, odnosno prvog vikenda oktobra meseca.
Osnovni cilj manifestacije je negovanje kulturne i duhovne tradicije grada, unapređivanje turizma, a pre svega, podsticaj svim vinogradarima da istraju u proizvodnji vina i na taj način nastave bogatu tradiciju svojih predaka.
Program manifestacije “Karlovačka berba grožđa” se sastoji od privrednog dela u okviru koga se organizuje prodajna-izložba grožđa, vina i autentičnih suvenira i kulturno-umetničkog dela u okviru koga se organizuju izložbe i bogat kulturno-zabavni program (koncerti eminentnih izvođača, predstave, smotra folklora itd.)
Program se najvećim delom odvija u centu Sremskih Karlovaca, a godišnje ovu manifestaciju poseti oko 100.000 ljudi.


NEKE OD MANIFESTACIJA U SREMSKIM KARLOVCIMA

Kapela Mira
“Karlovačka berba grožđa”
kraj septembra, početak oktobra
Organizator: Opština Sremski Karlovci
Kontakt tel: +381 (0) 685-30-14

Mesto održavanja: Sremski Karlovci

“Sremskokarlovačka likovna kolonija
 akvarela i crteža” 
kraj maja, početak juna meseca
Organizator: Karlovačka umetnička radionica
Kontakt tel: +381 (0) 21/881-757
Mesto održavanja: Galerija kulturnog centra, Sremski Karlovci 

 







No comments:

Post a Comment